KOUPIT VSTUPENKU
E-SHOP

    Karel Zeman

    Biografie

    režisér, výtvarník, scénárista
    3. 11. 1910 – 5. 4. 1989

    Jeden z nejvýznamnějších českých režisérů, scenáristů a výtvarníků Karel Zeman se narodil v roce 1910 a zemřel v roce 1989. Natočil řadu krátkých, středometrážních i celovečerních filmů. Nejslavnějšími jsou Cesta do pravěku, Vynález zkázy či Baron Prášil. Karel Zeman proslavil českou kinematografii 20. století po celém světě a za své dílo získal řadu cen a uznání na prestižních filmových festivalech. Ve své době jej obdivovaly osobnosti jako Pablo Picasso, Charlie Chaplin nebo Salvádor Dalí. Jeho filmová tvorba je dodnes vysoce ceněna a postupy, které využíval, jsou vyučovány na filmových školách po celém světě. Estetika Zemanovy tvorby ovlivnila celou řadu světových filmařů, například režiséra, výtvarníka a člena skupiny Monty Python Terryho Gilliama nebo režiséra Tima Burtona.

    Mélièsův nástupce a kouzelník filmového plátna, jak byl často nazýván, se narodil v Ostroměři u Nové Paky. Geniální průkopník trikových filmů je dodnes jako jeden z mála českých režisérů uznávanou osobností světové kinematografie. Od dětství obdivoval loutky a hrál v loutkovém souboru. I přes svůj výtvarný talent jeho rodiče trvali na tom, aby vystudoval obchodní školu v Kolíně. V 17 letech se na základě novinového inzerátu vydal do jihofrancouzského Aix-en-Provence, kde studoval reklamní výtvarnictví. Ve Francii rád navštěvoval kina, zejména ho zajímaly animované filmy. Získané znalosti pak využil ve svém prvním animačním pokusu – reklamě na mýdlo. Po vojně pracoval v reklamě. Jako zástupce firmy Baťa měl v roce 1939 na delší dobu odjet do marocké Casablanky. Kvůli chybějícímu ověření tehdejších protektorátních úřadů ale nakonec nevycestoval. Nastoupil poté jako vedoucí reklamního oddělení do Domu služeb v Brně. V roce 1943 přijel do Brna režisér Elmar Klos (v roce 1955 oceněný Oskarem za film Obchod na korze) natočit reportáž o aranžérské soutěži, v níž Zeman zvítězil. Jeho práce Klose natolik zaujala, že mu nabídl práci v kudlovských ateliérech ve Zlíně. Tak začala profesní kariéra budoucího slavného filmového režiséra a výtvarníka. Zeman byl často nucen bojovat s obtížnými podmínkami v technicky nedostatečně vybavených kudlovských ateliérech. Ani pracovníci, se kterými začínal, mnohdy neměli s natáčením valné zkušenosti. Vše se stejně jako Zeman učili sami, postupně však vytvořili sehraný tvůrčí tým. Cesta do pravěku z roku 1955 se pro režiséra stala průlomovým dílem, prvním filmem kombinujícím hranou, animovanou a loutkovou složku. O čtyři roky později mu Vynález zkázy přinesl světovou slávu – film byl okamžitě prodán do 72 zemí světa a stal se tak nejúspěšnějším českým filmem všech dob. V Baronu Prášilovi a následujících dvou verneovkách Zeman i nadále využíval svých úspěšných trikových postupů. V 70. letech se nejen pro svou lásku k dětem a touhu tvořit pro ně, ale i kvůli náročnosti natáčení hraných filmů opět vrátil k tvorbě animovaných filmů. Mezi Zemanovy blízké spolupracovníky patřili hudební skladatel Zdeněk Liška, animátor Arnošt Kupčík, produkční Karel Hutěčka a také jeho dcera Ludmila – od Pohádek tisíce a jedné noci spoluvýtvarnice jeho filmů. Na konci 70. let režisérovi hrozila ztráta zraku, nemoc však překonal a pokračoval ve své tvorbě. V závěrečné etapě života ho trápily problémy se srdcem. Karel Zeman zemřel ve Zlíně 5. dubna 1989.

    Filmografie       

    1945 Vánoční sen 1957 – Pan Prokouk detektivem
    1946 Pan Prokouk: Podkova pro štěstí 1958 – Černý démant
    1946 Křeček 1958 – Vynález zkázy
    1947 Zatopená zahrádka 1959 – Pan Prokouk akrobatem
    1947 Pan Prokouk v pokušení 1960 – Laterna magika II
    1947 Pan Prokouk ouřaduje 1961 – Baron Prášil
    1947 Pan Prokouk na brigádě 1964 – Bláznova kronika
    1948 Pan Prokouk filmuje 1964 – Bez pasu a bez víza z Kudlova do San Franciska
    1949 Pan Prokouk vynálezcem 1966 – Ukradená vzducholoď
    1949 Inspirace 1970 – Na kometě
    1950 Král Lávra 1974 – Pohádky tisíce a jedné noci
    1952 Poklad Ptačího ostrova 1977 – Čarodějův učeň
    1955 Pan Prokouk, přítel zvířátek 1980 – Pohádka o Honzíkovi a Mařence
    1955 Cesta do pravěku 1980 – Karel Zeman dětem
    1957 Pan Prokouk detektivem
    1958 Černý démant
    1958 Vynález zkázy
    1959 Pan Prokouk akrobatem
    1960 Laterna magika II
    1961 Baron Prášil
    1964 Bláznova kronika
    1964 Bez pasu a bez víza z Kudlova do San Franciska
    1966 Ukradená vzducholoď
    1970 Na kometě
    1974 Pohádky tisíce a jedné noci
    1977 Čarodějův učeň
    1980 Pohádka o Honzíkovi a Mařence
    1980 Karel Zeman dětem

     

    Citáty

    Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.

     

    Šlo mi o jedno – ukázat fantastický svět, který vytvořila příroda před mnoha miliony let. A film mi tuto možnost nabízel.

     

    Člověk si vytvořil grandiózní svět techniky, z kterého jde často hrůza a strach … Naštěstí to není jen technika, která určuje dění světa a způsob života.

     

    Veliká fantazie Julesa Vernea vytvořila svět, kouzelný svět plný rozkošné naivity, která je tolik půvabná …

     

    Cítil jsem, že přesvědčivěji zobrazím velikost lidské myšlenky prostřednictvím Barona Prášila, než kdybych se pokoušel natočit tzv. fantastický film … Smyslem tohoto filmu je vzdát hold lidské fantazii a poezii.

     

    Všechny filmy, které jsem vytvořil, věnuji dívkám a chlapcům.